måndag 25 juni 2012

Öland, solen och vindarnas ö.

Det blir lite glesare mellan inläggen här. Fototrissen gör uppehåll, Helena ska ha en välförtjänt semester.
Förmodar att Sinneskatten tar lite ledigt med, vad det lider.
Själva beger vi oss till Öland på söndag morgon. Fika med ägg-och skinksmörgåsar, kl. 06.30 i Rydaholm.
Brukade förr vilja vara på bron 08.30, men sedan Konsum i Borgholm lagt ned, blir det proviantering på COOP i Kalmar och hon drar en bit över 9 innan vi kör över bron.
Vi har haft en Ölandsvecka varje år sedan 1986. Hyr av samma ägare, medan både de, vi och huset har ändrat form och utseende, genom åren
Från att ha varit en ren sommarstuga, utan vatten och el, har den vuxit till ett åretrunthus, med alla bekvämligheter, Kristinelund vid Alvedsjöbodar.
Vi är numera de enda som hyr hos dem.
Skriver väl på min andra blogg, som vanligt, men hade tänkt att lägga upp lite bilder under veckan, här.
Tjuvstartar med en liten introduktion.

Tidiga morgnar, är det ofta så här lugnt. Vi avstår aldrig från morgondoppen, i alla väder. Här är klockan 06.30. Boende utefter bukten, kommer efter hand ner för att ta ett morgondopp.
Före kl. 9 är det ingen som använder baddräkt.

Efter morgondoppet, bär det i väg till "Bagarberta" i Böda. Crossianter, färska frallor, Ölandslimpa och så ett Vitlöksbröd till kvällens grillning. En och annan överraskning slinker lätt med.

Vår väg ner till Kalmar sund. Vi har bara ett par hundra meter till vattnet, men huset ligger inbäddat i en lund, så vi klarar oss från hård vind. Lunden skuggar även huset stora delar av dagen, vilket gör nätterna behagligare.

Alvedsjöbodar är ett lugnt ställe. Det finns plats för både människor och djur. Här är det en Strandpipare som speglar sig. Harar och Rådjur håller koll på oss när vi går ner för att bada om morgonen. Förra året så kom det fram en sällskapssjuk Minkunge när vi badade.

Blå Jungfrun spelar en central roll som utsiktsobjekt, hela dygnet. Här har vi tagit en tur med turbåten "Mary", ut till ön, för en friluftsdag. Stenbumlingen är formad av Kalmar sunds vatten, genom årtusendena.

Flera av barnbarnen har följt med oss genom åren. Meste "Ölänning" är äldsta barnbarnet Max, som debuterade redan före han fyllde två år och gjorde 14 somrar.
Det började egentligen med att Max mamma, vår dotter och en kompis till henne, var med de första åren. I fjol hade vi 25-årsjubileum och de båda flickorna hade passerat de 40.
Här är det flickbarnbarnet Josefine, 2010, som utforskar stranden, efter en grillkväll. Alla kvällar som det är tjänligt väder brukar vi gå ner till stranden och grilla, titta på solnedgången och delta i det rika folklivet som uppstår, fina kvällar.


Solnedgångarna över Kalmar sund är det man mest kommer ihåg. Det är en fantastisk syn och en bra tidsangivelse, när det är dags att gå hem. Vi brukar räkna vilka riktiga solnedgångar vi haft under veckan och hur många gånger hon gått ned i säck. Ett bra år vinner de riktiga med 4-3 eller rent av 5-2.

I år är det fortfarande inte bestämt vem som följer med oss. Yngsta barnbarnet Eric, var på G, men vi har backat ur. Tror att det blir för bundet och även jobbigt. Vi var 15 år yngre när Max var i den åldern.
18-åringen Pontus, har bollen, vi får se hur det går.
Max feriearbetar, annars hade de följt med båda två.

Hoppas kunna komma tillbaka med en och annan bildberättelse från kommande Ölandsvecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar